top of page

VMware Vcenter 7.0 Kurulumu

Merhaba, Bu yazımda VMware vCenter Server 7 kurulumunu anlatıyor olacağım. Aşağıda ki link üzerinden indirme işlemini yapabilirsiniz. https://my.vmware.com/web/vmware/details?downloadGroup=VC700&productId=974&rPId=44114 Kuruluma başlamadan önce vCenter deployment size (dağıtım boyutu) kısmından sizin sisteminiz için hangi seçenek uygun ise belirlemeniz gerekmektedir. Belirlediğiniz seçneğe göre vCenter Server disk ve ram kapasitesini ayarlamanız gerekecektir. Ben Tiny kurulumu yapacaktım, fakat kendi lab ortamım da yeterli disk ve ram olmadığı için müşterim de kurulumu gerçekleştiriyor olacağım. Böylelikle canlı ortam da testimizi yapmış olacağız. Kurulum dosyasını indirdikten sonra vcsa-ui-installer içerisinde ki win32 klasörünün içinde yer alan installer.exe uygulamasını çalıştırarak kuruluma başlıyoruz.



Burada karşımıza 4(dört) adet seçenek çıkıyor. Burada bizim sistemimize uygun olan seçeneği seçiyoruz. Ben burada yeni bir kurulum yapacağım için Install seçeneği ile ilerliyorum. Install: Yeni bir vCenter kurulumu yapılacak ise seçilir. Upgrade: 6.5 veya 6.7 vCenter appliance’ nız var ise bu sürümleri vCenter 7.0’ a upgrade etmek için seçeceğiniz seçenektir. Migrate: vCenter 7.0 öncesi Windows ortamlarına kurulum seçeneği mevcuttu. Windows ortamında bulunan vCenter’ ı Linux ortama taşımak için kullanılan seçenektir. Restore: Daha önce Backup almış olduğunuz bir vCenter’ ı bu seçeneği kullanarak Restore etmenize olanak sağlar.



vCenter kurulumu iki adımdan oluşmaktadır. Stage 1 ‘ de vCenter Server’ ı kuracağımız ESXI hostumuza Deploy işlemini, Stage 2’ de ise vCenter Server’ ın kurulumu gerçekleştiriyor olacağız. Next butonu ile devam edelim.



Bu kısımda ise kurulumlarda ki klasik lisans sözleşmesi yer almaktadır. Burada lisans sözleşmemizi kabul ederek Next butonu ile devam ediyoruz.



Bu kısımda ise vCenter Server’ ımızı kuracağımız ESXI hostunun IP, HTTPS port, user name ve password bilgilerini giriyoruz. Bu bilgileri girdikten sonra Next butonu ile devam ediyoruz.



Bu alanda sertifika ile ilgili uyarı veriyor. Burada uyarıyı YES butonu ile onaylayarak devam ediyoruz.



Bu alanda VM name ismini ve vCenter için paralomuzu belirliyoruz ve Next butonu ile devam ediyoruz.



Makalemin başında belirttiğim deployment size kısmına gözden geçirin dediğim kısım burası. Burada yapınıza uygun seçeneği seçmeniz gerekmektedir. Örneğin 10 ve altı ESXI hostunuz var ise Tiny seçeneğini seçebilirsiniz. Bu seçeneği seçtiğimiz de en az 2vCpu, 12GB ram ve 450GB datastorage alan gerekmektedir. Benim yapım Tiny seçeneğine uygun olduğu için bu seçeneği seçerek Next butonu ile ilerliyorum.



Bu alanda ise vCenter Server’ ın hangi DataStore üzerine kurulacağını belirleyerek Next butonu ile devam ediyoruz.



Evet en önemli bölüme geldik. J Network: Bu bölümde vCenter Server’ ınız hangi network grubunda olacak ise onu seçiyoruz. Ip Version: Bu kısımda hangi IP versionu kullanıyor isek onu seçiyoruz. Ip assigment: Bu kısımda ise static veya dhcp durumunu belirliyoruz. FQDN: vCenter Server’ ımızın FQDN’ nini belirtmemiz gerekiyor. Burada dikkat etmemiz gereken belirtmiş olduğumuz FQDN’ nin DNS Server üzerinden çözülüyor olması gerekmektedir. Eğer çözülmez ise kurulum esnasında hata alırız. Ip Address: vCenter Server için IP adresimizi belirtiyoruz. Subnet mask or prefix length: Belirtmiş olduğumuz IP adresinin subnet mask’ ını belirtiyoruz. Default gateway: Varsayılan ağ geçidini yazıyoruz. DNS Server: DNS server’ ımızın Ip adresini belirtiyoruz. HTTP: vCenter Server’ ımıza bağlanacağımız http portunu belirliyoruz. Ben default bırakıyorum. HTTPS: vCenter Server’ ımıza bağlanacağımız https portunu belirliyoruz. Ben default bırakıyorum. Ben gerekli bilgileri girerek Next butonu ile ilerliyorum.



Bu alanda yaptığımız ayarların özeti yer almaktadır. Eğer hatalı bir ayar yok ise Finish butonu ile kuruluma geçebiliriz.



Evet Finish butonu bastıktan sonra vCenter Server’ ımızı deploy etmeye başladı. Bu süre biraz zaman alabilir.



vCenter Server’ ın Deploy işlemi tamamlandı. Continue butonu ile Stage 2’ ye geçiyoruz.



Synchronize time with the ESXI host: Düzenli olarak saat sekronizasyonunu etkinleştirmek için kullanılan seçenektir. Synchronize time with NTP servers: Saat sekronizasyonları için NTP server kullanılır. Bu seçeneği belirlerseniz arada virgül belirterek NTP serverları girebilirsiniz. SSH Access: Bu seçeneği enable ederseniz vCenter Server’ a SSH servisi ile erişebilmenizi olanak sağlar. Bu servisi daha sonradan da aktif edebilirsiniz.



Create a new SSO domain: Yeni bir Sign On domain kurmak istiyorsak bu seçeneği seçmemiz gerekir. Single Sign-On domain name: İsim belirliyoruz. Single Sign-On user name: kullanıcı ismi sabittir. Single Sign-On Password: Şifremizi belirliyoruz. Confirm password: Belirlediğimiz şifreyi tekrar yazıyoruz. Join an existing SSO domain: Mevcut bir Single Sign On Domain var ise buraya yeni kurmuş olduğumuz vCenter Server’ ımızı join etmemize olanak sağlar. Ben yeni kurulum yapacağım için Create a new SSO domain seçeneğini seçerek gerekli bilgileri doldurduktan sonra Next butonu ile devam ediyorum.



Bu alanda VMware’ in müşteri geliştirme programı hakkında bilgi veriyor ve bize katılıp katılmayacağımız ile ilgili soru soruyor. Burada seçim bize aittir. Ben ilgili kutucuğu seçerek Next butonu ile devam ediyorum.



Bu kısımda ise kurulum ile ilgili detayları görebiliriz. Bilgilerimizi kontrol ediyoruz. Doğru ise Finish butonu ile kurulumu devam ediyoruz.



Bu ekranda ise karşımıza bir uyarı penceresi geliyor. Bu uyarıya onaylar isek kurulumu geri alamayacağımızın bilgisi veriliyor. OK butonu ile devam ediyorum.



Stage 2’ de vCenter Server kurulumumuz başladı.



Evet kurulum işlemimiz bitti. Close butonu ile kurulumu sonlandırıyoruz. vCenter Server’ ımıza ulaşım linkimiz en altta yer almaktadır. Bu linki kullanarak giriş yapabiliriz.



Login bilgilerimizi yazarak vCenter Server’ ımıza giriş yapıyoruz.



Bu makalemizin de sonuna geldik. Bir sonra ki makale de vCenter Server’ a ESXI host ekleme işleminden bahsediyor olacağım. Umarım faydalı olmuştur.

9 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

VMware ESXI kurulumuna başlamadan önce sisteminizin gereksinimleri karşılayıp karşılamadığından emin olmanız gerekmektedir. En düşük donanım ve sistem gereksinimleri ise; VMware Compatibility Guide’ d

Yazı: Blog2_Post
bottom of page