Ubuntu Server Kurulumu
Merhaba, Sizlere bu yazımda Ubuntu Server 18.04 LTS kurulumundan bahsedeceğim. Ubuntu Server kurulum dosyasını aşağıda ki link üzerinden indirebilirsiniz. https://releases.ubuntu.com/18.04/ ISO dosyasını indirdikten sonra kurulumu ISO dosyasından başlatınız. Kurulum başladıktan sonra ilk kurulum ekranımız gelecektir. Buradan kurulum yapmak istediğiniz dil seçeneğini seçerek ENTER tuşu ile bir sonra ki adıma geçiyoruz.

Dil seçiminden sonra bize yeni bir versiyonun olduğu bilgisi veriliyor. Burada dilerseniz yeni versiyona kurabilirsiniz dilerseniz 18.04 LTS versiyonu ile devam edebilirsiniz. Ben burada yeni versiyonu yüklemeden devam edeceğim. Continue without updating seçeneğini seçerek devam ediyoruz.

Bu adımda ise kullanmak istediğimiz klavye dilini seçiyoruz. Seçimi yaptıktan sonra Done seçeneği ile bir sonra ki adıma geçiyoruz.

Bu adımda ise Network connections ayarlarını yapıyoruz. Dilerseniz DHCP’ den alacağı IP ile devam ederek, kurulum sonrası değiştirebileceğiniz gibi, Create bond kısmından Network’ ü static olarakta yapılandırabilirsiniz.

Ağ topolojinizde bir proxy kullanıyorsanız gerekli yapılandırmayı yaparak, kullanmıyorsanız Enter’a tuşu ile devam edebilirsiniz. Ben Proxy içib Ubuntu’ nun Proxy seçeneğini kullanacağım. Bunun için Done seçeneği ile devam ediyorum.

Bu bölümde ise disk ile ilgili işlemleri yapıyoruz.
Use An Entire Disk ( Tüm diski kullan )
Use An Entire Disk And Set Up LVM ( Tüm diski LVM’ ye ayarla )
Manual ( Diski el ile yapılandırma seçeneği )
LVM (Logical Volume Manager) Linux tabanlı işletim sistemleri için mantıksal hacim yöneticisidir. LVM ile birden fazla diski tek bir disk bölümü olarak kullanabilir ve disk yönetimi işlemlerinde büyük kolaylık sağlar. LVM; Volume Group (Fiziksel ve mantıksal hacimlerin olduğu bölüm) , Physical Volume (Fiziksel donanım veya disk bölümleri) ve Logical Volume (Dosya sistemi içeren yapı) den oluşur. Ben Use An Entire Disk seçeneği ile devam ediyorum.

Burada vermiş olduğum disk kapasitesi ekranda gözükmektedir. Burada herhangi bir seçeneği değiştirmeden Enter tuşu ile devam ediyorum.

Bu ekranda kullanılabilir aygıtlar görüntülenmektedir. Disk ile ilgili kısım ise en altta yer almaktadır. Done seçeneği ile devam ediyorum.

Seçilen disk üzerinde ki verilen kaybolacağı ile ilgili uyarı veriyor. Buradan Continue butonu ile devam ediyoruz.

Bu ekran da ise gerekli bilgileri doldurarak Done seçeneği ile ilerleyebiliriz.

Bu ekran ise SSH kurulum ekranıdır. Dilerseniz bu kısmı kendine göre düzenleyebilirsiniz. Ben burada Done seçeneği ile devam ediyorum.

Bu ekran da ise özel bir yapılandırmanın kurulmasını istiyorsanız ilgili seçeneği seçip gerekli işlemleri yapabilirsiniz. Herhangi bir seçim yapmak istemiyorsanız Done seçeneği ile ilerleyebilirsiniz.

Ubuntu Server ile ilgili özelleştirmeleri yaptıktan sonra kuruluma başladık. Kurulum yaptığınız ortamın donanım özelliklerine göre kurulum süresi değişebilir. Benim kurulumum 3,4 dk gibi bir sürede bitti.

Ubuntu Server’ ın yeni bir sürümü olduğu için hatırlarsanız biz yeni sürüm ile değil mevcut kurulumu yaptığımız 18.04 LTS ile ilerledik. Kurulumumuz tamamlandı. Burada Cancel update and Reboot seçeneği ile Ubuntu Server’ ı yeniden başlatıyoruz. Herhangi bir hata oluşur veya kurulum ile loglara erişmek isterseniz View full log seçeneğini kullanabilirsiniz.

Kurulum tamamladık. Burada kurulum esnasında belirlemiş olduğumuz kullanıcı adı ve şifremizi yazarak Ubuntu Server’ a Login oluyoruz.

Kurulum sonrası sudo apt update komutu ile Ubuntu Server’ ın updatelerini almasını sağlayabilirsiniz. Ben update işlemlerini gerçekleştiriyorum. Bu komut sonrası update edilebilir servisleri hesaplıyor. Bu işlem bittikten sonra sudo apt upgrade seçeneği ile update işlemlerini başlatabilirsiniz.

Ubuntu Server üzerine SSH servisini kurmak isterseniz de apt install openssh-server komutu ile kurumu yapabilirsiniz.

Bir sonra ki makalemiz de görüşmek üzere.