Server 2019 Versiyonları
Merhaba,
Microsoft Windows Server 2019 6 Ekim 2018 yılında yayınlandı ve büyük bir ilgi gördü. Bu ilginin yanı sıra en güvenlikli işletim sistemi de oldu. Windows Server 2019 güvenli kılan ise Windows Admin Center oldu.
Windows Server 2019’ un 3 temel sürümü mevcuttur.
Windows Server Essentials
Windows Server 2019 Standard
Windows Server 2019 Datacenter
Şimdi ise bu sürümlerin farklarından bahsedeceğim;
Windows Server 2019 Essentials: Microsoft’ un küçük işletmeler için uygun maliyetli yazılımıdır. Uygun maliyetli dediğimiz de belki akıllara diğer sürümlerden daha kısıtlı diye bir düşünce gelebilir. Biraz da haksız sayılmazsınız. Bu kısıtlamalar işletmelerin karşılaşacağı kısıtlamalar değildir. Windows Essentials sürümünde en önemli kısıtlama sanallaştırma desteklememesidir. Essentials kurulu bir sistem üzerinde sanallaştırma çalıştıramazsınız. Ancak fiziksel olarak kullanacaksanız tercih gönül rahatlığı ile tercih edebilirsiniz.
Windows Server 2019 Standard: Bu sürüm belki Microsoft’ un en çok tercih edilen sürümüdür. Bu sürümün en önemli avantajlarından birisi ise 2 adet sanallaştırma hakkıyla birlikte gelmesidir. Fiziksel bir server üzerine bu sürümü kurduğunuz da 2 adet sanal makine kurabilirsiniz. Sanallaştırma (Hyper-V, Vmware) platformu fark etmeksizin. Burada tek dikkat edilmesi gereken nokta Fiziksel bir servera Server 2019 kurup (Fiziksel server üzerinde hiçbir uygulamama olmamak şartı ile) üzerine Hyper-V rolünü eklediğiniz 2 adet daha server kurabilirsiniz.
Windows Server 2019 Datacenter: Bu sürümü en çok büyük ölçekte ki şirketler kullanmaktadır. Bu sürümü aldığınız takdirde SINIRSIZ sayıda server işletim sistemi kurabilirsiniz. Datacenter sürümü standard sürüme göre maliyetlidir. Aynı zamanda Azure Stack HCI platformunu kullanmak için de Datacenter sürümüne sahip olmanız gerekmektedir.
Server 2019 Standard ve Server 2019 Datacenter arasında ki farka geçmeden önce Server 2019 sürümlerini konumlandırırken dikkat etmeniz gerekler ile ilgili tablo aşağıda ki gibidir.

[1] Windows Server Standard Edition lisansı, iki OSE veya VM için izinler içerir.
[2] Windows Server Standard Edition lisansı 2 TB’a kadar tekli Depolama Çoğaltma birimi ile sınırlıdır.
Umarım açıklayıcı olmuştur.