top of page

Active Directory Kurulumu

Bu makalemde sizlere Microsoft’ un yeni nesil Windows Server 2019’ da Domain Controller kurulumundan bahsedeceğim. Domain controller kurulumunu Server Manager’ dan yapacağınız gibi Powershell kullanarak da yapabilirsiniz. Kuruluma başlayabiliriz. Active Directory kurulumuna geçmeden önce Server Adı (hostname) belirlemek gerekiyor. Hostname tanımlamak zorunlu bir işlem değildir fakat size anlamlı gelen bir hostname belirlemek faydanıza olacaktır. Ben test ortamım da hostanemi DC olarak değiştirdim.



Hostname değişikliğinden sonra TCP/IP ayarlarını DHCP’ den Statik hale getirmemiz gerekmektedir. Eğer statik hale getirmez isek kurulum esnasında bununla ilgili uyarı alırız. İkinci bir dikkat etmemiz gereken konu ise DNS’ tir. Active Directory DNS ile çalışmaktadır. Domaine alınacak clientlara da mutlaka domain controllerin dns girilmesi gerekmektedir. Bu ayarlarımızı da yaptıktan sonra bir sonra ki adıma geçebiliriz. Server Manager’ i açıyoruz. Buradan Add roles and features’ e tıklıyoruz. Next diyerek bir sonra ki adıma geçiyoruz.



Installation Type kısmından Role-based or feature-based installation seçeneğini seçerek Next butonuna tıklıyoruz.




Burada ise Active Directory rolünü hangi Server’ a kuracağımızı belirleyerek Next butonu ile devam edelim.



Server roles kısmından Active Directory Domain Services rolünü seçiyoruz ve ardından gelecek olan pencere bu role ait Feature’ ların kurulacağını söylüyor. Buradan Add Feature diyerek devam ediyoruz.



DNS Server’ da seçerek Next butonu ile devam ediyoruz.



Bu ekranı da Next butonu ile geçerek kuruluma devam ediyoruz. Bir sonra ki adımda ise DNS Server ile ilgili bilgiler yer alacaktır. Buradan da Next butonu ile devam ediyoruz.





Son adımda Install butonu ile kuruluma başlıyoruz. Kurulum sonrasında Domain Controller ayarlarını yaparak kurulumu tamamlayacağız.



Kurulum bittikten sonra Promote this server to a domain controller butonuna tıklayarak Domain Controller ayarlarını yapmaya geçebiliriz.



Biz ilk defa domain kuracağımız için Add a new forest’ ı seçiyoruz. Bu seçeneği seçtiğimizde bizden Root domain name girmemizi isteyecektir. Ben burada mustafaersoz.com yazarak Next butonu ile sonra ki adıma geçiyorum.



DSRM ( Directory Services Restore Mode ) için parola belirlememizi istiyor. Burada parolalımızı belirleyerek devam ediyoruz.



Next butonu ile bir sonra ki adıma geçiyoruz.



Next diyerek bir sonra ki adıma geçiyoruz.



Bu adımda ise Database, Log ve SYSVOL paylaşımın nerede tutulacağını soruyor. Burada default olarak bırakıyoruz. SYSVOL domain controller kendi arasında replica yaparken veya client bilgisayarlar group policy ayarlarını alırken kullandıkları bir dosyadır. Next butonu ile ilerliyoruz.



Burada yapılacak işlemin kısa bir özetini veriyor. Buradan da Next butonu ile devam ediyoruz.



Bu adımda sistemi check ediyor. Check esnasında bir hata olur ise kuruluma devam edemeyiz. Bende herhangi bir hata olmadığı için Install butonu ile kuruluma başlıyorum. Kurulum bittikten sonra serverımız yeniden başlayarak kurulum tamamlanmış olacaktır. Son adımda kontrollerimizi yaparak makalemizi sonlandıracağım.



Domain Controller sağlıklı bir şekilde kurulup kurulmadığını kontrol etmek için öncelikle; Başlat menüsünden Windows Administrative Tools altından Active Directory Users and Computers‘ e tıklıyoruz. Sol kısımda kurulum esnasında yazmış olduğumuz Netbios ismini görüyoruz. Bir sonra ki adım ise; Çalıştır’ a \\DomainController ismini yazıp enter butonuna bastığımızda sağ tarafta ki gibi NETLOGON SYSVOL paylaşımları geliyor ise Domain Controller sorunsuz bir şekilde kurulmuş demektir. Bir sonra ki yazımızda görüşmek üzere.

1 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

VMware ESXI kurulumuna başlamadan önce sisteminizin gereksinimleri karşılayıp karşılamadığından emin olmanız gerekmektedir. En düşük donanım ve sistem gereksinimleri ise; VMware Compatibility Guide’ d

Yazı: Blog2_Post
bottom of page